17 juli, 2018

Zonder Nederlands, doei bijstand

Eind april kwam Staatssecretaris Jetta Klijnsma met het wetsvoorstel genaamd ‘Geen Nederlands, geen bijstand’ Het idee is dat wanneer mensen geen Nederlands spreken en niet bereid zijn daar iets aan te doen, zij het risico lopen hun bijstandsuitkering kwijt te raken.

Maar nu is het ook officieel beleid. Met 105 stemmen voor is het door de Tweede Kamer geaccepteerd en zal het naar alle waarschijnlijkheid in 2015 ingevoerd worden.

Gemeenten kunnen mensen gaan korten op hun uitkering. Wie een uitkering aanvraagt, moet op een basisniveau Nederlands spreken. Wanneer dat niet het geval is, kan de gemeente het leren van de taal verplichten.

Mensen die vervolgens weigeren de taal te leren, worden gekort. Eerst met twintig procent, na een half jaar met veertig procent en wanneer er na een jaar geen verbetering zichtbaar is, wordt de gehele bijstandsuitkering ingetrokken.

Volgens Europese verdragen en afspraken is zo’n wet echter onmogelijk. Aan mensen met een Turks of EU paspoort mag zo’n eis niet gesteld worden volgens internationale afspraken.

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top