24 juni, 2018

Vrijheid van homo’s verder beperkt in Turkije

Sinds vorige maand is het bijna onmogelijk geworden voor homo’s in Turkije om de dating app Grindr te gebruiken. De Turkse overheid heeft de app verbannen, omdat Turkse homo’s en bisseksuele mannen via deze app wisten welke homo’s in de buurt wel trek hadden in een onenightstand.

Journaliste Mariah Pittman probeerde de app uit en er verscheen een boodschap waarin stond dat de site geblokkeerd is als “beveiligingsmaatregel.” ‘Beveiliging, zo mogen we aannemen, tegen dat mannen seks met elkaar gaan hebben.’
Internetcensuur is weliswaar niets nieuws in Turkije, het land staat op de 98e plek op de wereldwijde persvrijheidsindex van Verslaggevers Zonder Grenzen. Eerder al blokkeerde de Turkse overheid YouTube vanwege een video waarin Atatürk schijnbaar beledigd werd. Na de recente demonstraties rond Gezi Park probeerde de staat gebruikersinformatie in te winnen via Twitter. 
Het is niet de eerste keer dat de LGBT-gemeenschap het slachtoffer is geworden van Turkse wetten. In 2011 werd het woord “gay” toegevoegd aan een lijst met woorden, die niet in domeinnamen gebruikt mogen worden, en de overheid heeft veel LGBT-sites gecensureerd.
KAOS GL, een nieuwssite vanuit de LGBT-gemeenschap in Turkije, zou bezig zijn de zaak aan de rechter voor te leggen. op weg is naar de rechtbank. KAOS GL heeft ervaring met dit soort zaken: ze zijn al vaak aangeklaagd en hebben zich succesvol kunnen verdedigen. In augustus wonnen ze nog de zaak tegen de conservatieve krant Yeni Akit, waarin homoseksuelen als pervers bestempeld werden. De rechtbank besliste in het voordeel van KAOS GL, en oordeelde dit niet onder de vrijheid van meningsuiting valt.
Inmiddels is een petitie campagne begonnen tegen dit verbod.
Volgens persvoorlichter Ömer Akpinar van KAOS GL is de “blokkade van Grindr een vorm van onderdrukking van LGBT-mensen in Turkije. Volgens de wet is het geen misdrijf om LBGT te zijn, maar LGBT-mensen worden niet erkend, en er is geen antidiscriminatiewet die ze kan beschermen.”

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top