18 juli, 2018

Turkse weduwen eisen gelijke uitkeringen

Op 21 maart 2014 volgt de uitspraak bij Centrale Raad van Beroep in Utrecht betreffende de zaak “De Sociale Verzekeringsbank is het oneens met de uitspraak van de rechtbank Amsterdam dat de nabestaanden-uitkering van Turkse weduwen niet verlaagd kan worden op grond van de Wet Woonland beginsel.”

Waarom zou de nabestaanden-uitkering op grond van de Algemene Nabestaanden Wet (ANW) voor een weduwe in het goedkope Turkse Diyarbakir net zo hoog moeten zijn als de uitkering voor een weduwe in het dure Doetinchem? Nou, omdat Nederland zich als lidstaat van de Europese Unie dient te houden aan internationale afspraken en verdragen, en die staan in het geval van Turkije geen differentiatie toe, oordeelde de Amsterdamse rechtbank afgelopen zomer.

Deze politiek gevoelige uitspraak was een streep door de rekening van het kabinet, dat in 2012 de Wet Woonland beginsel door het parlement loodste. Deze wet bepaalt dat de hoogte van de uitkering wordt verlaagd naar het kostenniveau van het woonland (buiten de Europese Unie) van de uitkeringsgerechtigde. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) verlaagde de nabestaanden-uitkering voor Turkse weduwen op 1 januari 2013 aldus met veertig procent. Zeven weduwen, die al jaren een nabestaanden-uitkering ontvingen op grond van de Algemene Nabestaanden Wet, stapten naar de rechter en kregen gelijk van de rechtbank. Uitvoeringsinstantie SVB ging onmiddellijk in beroep bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht.

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top