17 augustus, 2018

Turkse verkiezingen: Geen afspraak, geen stemrecht

De Turkse presidentsverkiezingen komen eraan en voor het eerst mogen ook Turkse Nederlanders stemmen. Maar zo liet de Turkse Consul-Generaal te Rotterdam, Togan Oral, vandaag weten op de persconferentie in Ahoy “als u geen afspraak maakt, mag u ook niet stemmen.”

Via www.ysk.gov.tr kunt u kijken op welke kieslijst u staat, in Rotterdam of in Deventer. Van 2 juli tot en met 9 juli kunt u dit doen. U moet een afspraak maken om uw stem te kunnen uitbrengen op 31 juli, 1, 2, en 3 augustus in Ahoy, Rotterdam. Alleen in de tijdsvakken waar u een afspraak voor hebt, mag u langsgaan bij de 63 stemlokalen, die voor de verkiezingen speciaal opgebouwd worden. Dit is voor Ahoy ook de eerste keer dat ze een dergelijke activiteit hosten.

Van 21 juli 8 uur lokale tijd in Turkije tot en met 25 juli 17 uur lokale tijd in Turkije kunnen kiesgerechtigden, dat betekent dat u in het bezit moet zijn van een Turkse identiteitskaart (TC Kimlik) of een Turks paspoort, een datum en tijdsvak uitzoeken. Doet u dit niet op tijd, dan maakt de Turkse overheid automatisch zelf een afspraak voor u. Op de bovengenoemde website kunt u dan kijken wanneer u mag stemmen.

In totaal mogen er in Rotterdam ruim 170 duizend Nederlandse Turken stemmen. Hoge opkomsten worden niet verwacht in verband met de vakantieperiode waar Nederlandse Turken veelal in Turkije zelf hun stem zullen uitbrengen bij de verschillende grensovergangen. Bij de grensovergangen stemmen kan vanaf 26 juli tot en met 10 augustus.

Er zullen in Nederland geen verkiezingscampagnes gevoerd worden, omdat de Turkse wet dat niet toestaat buiten Turks grondgebied.

Een ieder moet persoonlijk gaan stemmen, het Turkse kiesstelsel staat machtigingen niet toe.

Reden om te kiezen voor een locatie als Ahoy heeft te maken met veiligheid, bereikbaarheid en capaciteit.

Tot nu toe zijn twee kandidaten bekend voor de presidentsverkiezingen Ekmeleddin Ihsanoglu, vooruitgeschoven door de Republikeinse CHP en nationalistische MHP en Selahattin Demirtas van de HDP Democratie van het Volk Partij. Verwacht wordt dat premier Erdogan binnenkort zijn kandidatuur bekend zal maken.

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top