16 juli, 2018

Turkse Gay-Straight Alliance komt uit de kast

Vandaag presenteerde het Inspraakorgaan Turken (IOT) de Turkse Gay Straight Alliance (GSA) op Nieuwspoort in Den Haag. Emre √únver, voorzitter van het IOT, liet weten dat er al 30 bijeenkomsten hebben plaatsgevonden, waar 988 deelnemers geparticipeerd hebben om acceptatie van homo’s binnen de Turkse gemeenschap voor elkaar te krijgen. De campagne was volgens √únver een succes ‘dankzij de homo’s en lesbiennes, die hun verhaal hebben verteld voor een niet altijd ontvankelijk publiek.’ Maar een kanttekening werd ook geplaatst ‘ We zijn er nog niet. Vooral conservatieve kringen stellen zich nog gesloten op.’ Homo emancipatie binnen de Turkse gemeenschap heeft nog een lange weg te gaan.

Minister Bussemaker begrijpt dit.¬†’Het is nog geen 25 jaar geleden dat homoseksualiteit werd geschrapt van de lijst geesteszieken.’¬†Minister Bussemaker van OC&W maakt dit project mede mogelijk, net als het Europees Integratiefonds.

Ali Karacabay, programmamaker en een van de ambassadeurs van het Turkse GSA,¬†pleit voor meer zichtbaarheid van homoseksualiteit. ‘Het hangt nog te veel in de taboesfeer.’ Hij was 17 toen hij uit de kast kwam, maar dat werd door zijn ouders niet geaccepteerd. Wat betekende dat hij op straat kwam te staan en afgesloten was van de Turkse gemeenschap.¬†Karacabay ‘ik heb zoiets als Gay Straight Alliance heel erg gemist toen ik jong was en uit de kast kwam op mijn 17e.’

De poster van de campagne met foto’s van de ambassadeurs, homo en niet homo’s, zal overal in het land in verschillende verenigingsgebouwen en buurthuizen komen te hangen. Vergezeld met de publicatie Onlar Bizim Cocuklar (Het zijn onze kinderen!)

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top