24 juni, 2018

Turks protest tegen Genocidemonument

Duizenden Turken hebben gisteren in Almelo gedemonstreerd tegen het Armeense genocide-monument in de stad. Vanuit het hele land zijn tientallen bussen ingezet om Turken naar Almelo te brengen. De sfeer was gemoedelijk en er werd veel gezongen.

Volgens de organisatie zouden er 4000 en 5000 mensen op de demonstratie af zijn gekomen, de politie heeft het over zo’n 3000.

De demonstratie aan de Rembrandtlaan moet druk zetten op de Almelose politiek om het monument, dat in april werd onthuld, weg te halen. Turkije ontkent dat er in 1915 sprake is geweest van genocide, terwijl de Armeniërs zeggen dat wel degelijk honderdduizend landgenoten zijn gedeporteerd en vermoord door Turken.

Met het monument wil de Armeense gemeenschap de slachtoffers blijven herdenken. De Armeense Apostolische Kerk de Almelose politiek nog op niet te buigen voor de druk van de demonstratie. De politici in Den Haag moeten volgens de kerk zo snel mogelijk ontkenning van de Armeense genocide strafbaar stellen.

De gemeente Almelo wil geen partij zijn in deze internationale diplomatieke kwestie. Bij de aanvraag van een monument als deze kan de gemeente dan ook alleen maar beoordelen op de omgevingsvergunning. Aan alle eisen voor de benodigde vergunningen is voldaan. Daarnaast staat het monument op privé-terrein, aldus de gemeente Almelo.

bron: RTV Oost

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top