15 augustus, 2018

Turks Nederlandse PvdA-kiezer koos Erdoğan

Bij de afgelopen presidentsverkiezingen in Turkije konden Turkse kiezers in het buitenland voor het eerst hun stem uitbrengen in het land waar ze wonen. Het Turkevi Research Centre en het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) van de Universiteit van Amsterdam hebben op het stembureau in Ahoy te Rotterdam enquêtes afgenomen onder Turkse kiezers in Nederland. Dit zijn de belangrijkste resultaten:

Turkse kiezers in Nederland kozen in overgrote meerderheid voor Erdogan (76,6%). Ihsanoglu kreeg ruim 18 procent van de stemmen in Nederland en Demirtas 5 procent.

Veel Turkse kiezers in Nederland stemmen tijdens Turkse verkiezingen op conservatieve partijen en tijdens Nederlandse verkiezingen op progressieve partijen.

Een meerderheid van de Turkse kiezers (66%) heeft weinig vertrouwen in de Nederlandse politiek, dit is hoger onder stemmers die ouder zijn dan 30 jaar.

Turkse kiezers die veel vertrouwen hebben in de Turkse politiek hebben significant minder vertrouwen in de Nederlandse politiek.

Turkse kiezers die veel vertrouwen hebben in de Nederlandse politiek hebben significant minder vertrouwen in de Turkse politiek.

Turkse kiezers die veel interesse hebben in de Turkse politiek hebben ook significant meer interesse in de Nederlandse politiek.

Hoog opgeleide Turkse kiezers stemden significant minder op Erdogan en AKP. Zij hebben minder vertrouwen in de Turkse politiek en meer interesse en vertrouwen in de Nederlandse politiek.

Kiezers die op Erdogan hebben gestemd hebben beduidend meer vertrouwen in de Turkse politiek dan de kiezers van de andere kandidaten en beduidend minder vertrouwen en interesse in de Nederlandse politiek.

De PvdA geniet de grootste steun onder kiezers die voor Erdogan en Ihsanoglu hebben gekozen, de SP onder kiezers van Demirtas.

Turkse kiezers die tijdens verkiezingen in Nederland op de PvdA of een van de kleinere lokale Islamitische partijen hebben gestemd hebben significant minder vertrouwen en interesse in de Nederlandse politiek.

Turkse kiezers die tijdens Nederlandse verkiezingen op D66 hebben gestemd hebben significant meer interesse in de Nederlandse politiek.

Turkse kiezers die in Turkije zijn geboren hebben minder vertrouwen in de Turkse politiek dan kiezers die in Nederland geboren zijn.

Turkse kiezers zonder de Nederlandse nationaliteit hebben minder interesse in de Nederlandse politiek dan stemmers met de Nederlandse nationaliteit.

bron: Türkevi, IMES

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top