17 juli, 2018

Turkije geeft moed op EU-lidmaatschap op

 

Egemen Bagis, de Turkse minister van Europese Zaken, denkt dat de vooroordelen en engatieve houding bij de Europese lidstaten ertoe zal lijden dat Turkije waarschijnlijk nooit zal kunnen toetreden. Ministervan Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, vroeg zich vorige maand al hardop af of Turkije nog wel lid zou willen worden van de Europese Unie.

Bagis, bekend om zijn recente arrogante uitspraken jegens Europa,  ziet Turkije meer in een constructie zoals Noorwegen, waarbij het land geen lid wordt van de EU, maar wel speciale toegang heeft tot de Europese markt.  ”De EU moet begrijpen dat ze me niet kwetsen, ze kwetsen zichzelf,” aldus Bagis.

Het is de eerste keer dat er op het hoogste bestuurlijke niveau vanuit Turkije wordt gezegd dat de poging om toe te treden tot de EU, kan mislukken. Turkije is sinds 1999 kandidaat-lid van de EU. Sinds 2005 wordt er over toetreding onderhandeld, maar die gesprekken verlopen moeizaam.

Knelpunten zijn onder meer de Turkse houding ten opzichte van Cyprus, en de verminderde persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in het land.Onder de Turkse bevolking neemt het enthousiasme voor toetreding tot de Europese Unie af. Uit een peiling blijkt dat nog maar 44 procent van de Turken warm loopt voor het EU-lidmaatschap. In 2004 was dat nog 73 procent, vorig jaar al was het gedaald tot 48 procent.

 ’Turkije moet eerst in de spiegel kijken voordat het Europa verwijten maakt’

Volgens de Nederlandse Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (CDA) moet Turkije eerst in de spiegel kijken voordat het Europa verwijten maakt. ”De regering heeft nog een lange weg te gaan op het gebied van mensenrechten, democratie en justitie op peil te brengen.  Er zijn nog veel hervormingen nodig voordat het land tot de EU zou kunnen toetreden. Zolang Turkije nog veel voortgang te maken heeft met hervormingen, zijn er belangrijker dingen te doen voor minister Bagis dan dit soort aanklachten.”

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top