25 juni, 2018

Turken boos op burgemeester Gilze-Rijen

Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen heeft zich de woede op de hals gehaald van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT). Het IOT noemt de uitspraken van de burgemeester onacceptabel. De organisatie eist dat de burgemeester afstand neemt van zijn uitspraken over Turken en criminaliteit, die zaterdag in de Volkskrant werden gepubliceerd. In een brief aan de burgemeester dreigt het IOT naar de rechter te stappen als Boelhouwer dat niet doet.

“Wij zijn van mening dat u op die wijze ten onrechte een onheus beeld van de Turkse gemeenschap in Gilze en Rijen schetst en daarmee de Turkse burgers in uw gemeente en in Nederland schade berokkend. Wij willen u vragen publiek een verklaring in de landelijke media te publiceren waarin wordt rechtgezet dat alle Turken betrokken zijn bij of wetenschap hebben van criminele praktijken en daarover zwijgen”.

Overigens stelt het IOT dat er volgens het CBS in Gilze-Rijen  op 1 januari 2014 geen 2.400, maar 939 Turken woonden.

Turkse Nederlanders reageerden massaal via sociale media om de uitspraken van de burgemeester af te keuren.

DENK riep de burgemeester op af te treden na zijn  discriminerende uitspraken.

‘Er is veel beroering in zowel de Turkse als niet-Turkse gemeenschap’, zegt Gemeentebelang-fractievoorzitter Johan Manders. ‘De burgemeester heeft alle Turken over één kam geschoren. Dat hoort niet, dat is onhandig. Hij moet dat zeker rechtzetten tegenover de Turkse gemeenschap.’

Tegenover de fractievoorzitters erkende de burgemeester maandagavond dat hij zich ‘onhandig’ had uitgelaten. Hij wilde slechts aan de kaak stellen dat er in Gilze-Rijen sprake is van ‘een bovengemiddelde betrokkenheid van de Turkse bevolking bij de georganiseerde criminaliteit’, aldus zijn woordvoerder dinsdag.  Hij wilde zeker niet alle Turken over één kam scheren en ook niet beweren dat Turkse politici in zijn gemeente banden hebben met criminelen.

bron: De Telegraaf, Wereldjournalisten en VK

 

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top