25 juni, 2018

Soma protesten ook in Rotterdam

Bij een gasexplosie en de daarop volgende brand in een kolenmijn in de Turkse provincie Manisa zijn tot nu toe al 232 mijnwerkers omgekomen. Volgens reddingswerkers en geredde mijnwerkers zitten nog honderden mensen vast in de mijn. Hoeveel precies,d at is niet duidelijk. De oorzaak van de brand is waarschijnlijk kortsluiting geweest, waarna kool vlam vatte. De mijn bevindt zich ongeveer twee kilometer onder de grond, in het plaatsje Soma, zo’n 120 kilometer ten zuidoosten van Izmir.

Premier Erdogan heeft de rampplek inmiddels bezocht en ook oppositieleiders bezoeken de mijn. Drie dagen van rouw zijn aangekondigd en de meeste buitenlandreizen zijn daarmee ook afgelast voor de president, de premier en verschillende ministers. Gisteravond begonnen al de eerste protestgeluiden te klinken op straat en op social media over de erbarmelijke werkomstandigheden van mijnwerkers. Vandaag worden er in verschillende plaatsen  protesten verwacht, nu nog klein, maar vanaf 18 uur zijn grote protesten aangekondigd. Er zijn oproepen tot algehele stakingen vanaf donderdag a.s.

En ook in Nederland houdt de tragedie de gemoederen van niet alleen Turkse Nederlanders bezig. Social Media is de eerste plek om rouw te betuigen, maar ook om woede te uitten. Een kleine groep van Rijmond Gezi protesteerde voor het Turkse Consulaat in Rotterdam.

bron foto: Gezi Solidarity NL

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top