16 juli, 2018

Seyit Yeyden krijgt ‘eerherstel’ van Accountantskamer

De belangrijkste klachten van de voormalige Helmondse wethouder Seyit Yeyden tegen integriteitsbureau BING zijn gegrond verklaard door de Accountantskamer. Het rapport van BING dat Yeyden als voorzitter van de Rotterdamse stadsdeelraad Feijenoord in 2013 tot aftreden dwong is ‘onzorgvuldig tot stand gekomen’, concludeert de Accountantskamer.

Onderzoeker Peter Werkman is daarvoor officieel berispt, op basis van het tuchtrecht. Overigens heeft Werkman, nog altijd directeur van BING, zich in 2013 al uit laten schrijven als registeraccountant. Hij vindt het tuchtrecht niet van toepassing op de integriteitsonderzoeken van BING.

BING heeft volgens de Accountantskamer niet goed onderbouwd waarom Yeyden als stadsdeelraadvoorzitter ‘oneigenlijke politieke druk’ op een ambtenaar zou hebben uitgeoefend. Die conclusie was gebaseerd op één incident dat meteen was uitgesproken en dat had BING genegeerd. De Accountantskamer vindt dat BING de conclusies nooit zo aan de pers had mogen presenteren, waarbij zelfs de term machtsbederf viel. Die conclusie was ook niet voor wederhoor voorgelegd aan Yeyden.

Yeyden en de overige leden van het toenmalige bestuur van de deelgemeente Feijenoord sneuvelden halverwege 2013 naar aanleiding van het BING-onderzoek. Dat onderzoek werd ingesteld na voortdurende verhalen over machtsmisbruik en vriendjespolitiek. In het rapport werden die verhalen nauwelijks gestaafd. Wel werd Yeyden beschuldigd.

Mede vanwege dat geval trok de PvdA-fractie in Feijenoord, volgens Yeyden onder druk van de gemeenteraadsfractie en het afdelingsbestuur van de PvdA,  de steun aan het deelraadsbestuur in. Dat stapte vervolgens op.

“Ik ben ontzettend blij met deze uitspraak. Ik wil eerherstel en dat heb ik hiermee voor een belangrijk deel bereikt.”, zegt Yeyden, van 2006 tot 2010 wethouder in Helmond.

Het is niet de eerste keer dat BING wordt teruggefloten na een rapport. Ook de Schiedamse topambtenaar Hans Boet (volledig), oud-burgemeester Wilma Verver (gedeeltelijk) en Rotterdammer Leks Verzijlberg (als toenmalig topman van Maastrichtse corporatie Servatius) stapten met succes naar de Accountantskamer.

Seyit Yeyden beraadt over welke stappen hij moet zetten om volledig eerherstel te krijgen.

bron: RTV Rijnmond, Eindhovens Dagblad

scroll to top