18 augustus, 2018

Schaapjes tellen in Charlois

Is het u ook al opgevallen? Sinds enkele dagen grazen een kudde schapen op de dijken tegenover de Brielselaan in het gebied Charlois, maar wat doen zij daar?

In het kader van het project ‘Charlois aan het water’. Door de kudde schapen in te zetten voor dit project willen de initiatiefnemers het belang van natuurbeleving en de binding met het water onderstrepen door de Brielselaan recreatiever te gebruiken.

Doel is het samenbrengen van o.a. bewoners, gemeente, havenbedrijf en marktpartijen en het gezamenlijk opstellen van duurzame toekomstscenario’s voor de Maashavenkades in Charlois. Een voorbeeld van een project is de voormalige vuilbrander aan de Brielselaan, die wordt omgetoverd tot een attractiepark.

De dijken worden begraasd door schapen van herder Martin Oosthoek. Zijn schapen hebben ook al langs de snelweg en in bosgebied gegraasd. De schapenbegrazing moet zorgen voor een natuurlijkere vegetatie van de dijk. Dus er groeien meer en verschillende soorten bloemen, waardoor meer en andere soorten insecten op af komen. Uiteindelijk worden de dijken en daardoor de wijken mooier.

Stadsherder Martin Oosthoek maaide vroeger de dijken met machines en hield schapen als hobby. Later heeft hij van zijn hobby zijn werk gemaakt. Met 5 kuddes van 250 schapen per kudde zorgen ze voor een goed gemaaide Rotterdam. Na deze pilot van 3 dagen, hoopt hij dit te kunnen blijven doen in de stad.

Het project is een initiatief van Vitibuck Architects, G-Routes en het Rotterdams Wijktheater.

tekst & foto: Feyza Albayrak

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top