22 juli, 2018

Rotterdam krijgt coalitie van LR, D66 en CDA

Komende vier jaar zal Rotterdam hoogstwaarschijnlijk bestuurd gaan worden door een coalitie met Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA, eventueel aangevuld met ChristenUnie-SGP. VVD en GroenLinks zijn afgevallen. De drie overgebleven partijen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA hebben samen 23 van de 45 zetels in de gemeenteraad van Rotterdam. Om die meerderheid nog wat steviger te maken, wordt waarschijnlijk ook ChristenUnie-SGP aan tafel uitgenodigd.

Het informatieproces dat maandag startte met vijf partijen. VVD en GroenLinks vallen nu af. De afgelopen week is gebleken dat een samenwerking tussen deze drie partijen een stabiele basis vormt voor een nieuwe coalitie.

Een coalitie van vijf of vier van de bij de informatie betrokken partijen bleek uiteindelijk op onvoldoende draagvlak te kunnen rekenen. Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA vormen een meerderheid in de raad met 23 van de 45 zetels en met de ChristenUnie-SGP erbij 24 zetels.

Niet alle partijen zijn happy met de uitkomst. Jeannette Baljeu van de VVD “Wij hebben ons steeds constructief in de onderhandelingen opgesteld. We vinden het teleurstellend dat LR kiest voor CDA en D66 zonder de VVD. Natuurlijk gaan wij als fractie door met het liberale geluid te laten horen in de gemeenteraad.”

Maandag 7 april startte informateur Pedro Peters met de eerste gesprekken. Dit gebeurde nadat verkenner Jan Kees de Jager op donderdag 3 april tot de conclusie kwam dat een samenwerking van (een deel van) de vijf partijen de meest kansrijke optie was. Het informatieproces had als doel te bepalen welke partijen zouden starten met de onderhandelingen over een coalitieakkoord. Pedro Peters zal als formateur optreden tijdens de onderhandelingen van de drie partijen over een coalitieakkoord.

bron: de Havenloods Noord, rotterdam.nl

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top