16 augustus, 2018

Op het Vredesplein voor Vrede

Het Vredesplein voor de Essalam moskee in Rotterdam Zuid stond maandagavond vol met Rotterdammers, die schouder aan schouder stonden voor vrede en eenheid.

Na de aanslagen in Parijs vorige week zijn er verschillende bijeenkomsten georganiseerd als reactie tegen de terreur. Politieke beweging Nida besloot een signaal af te geven en organiseerde op het plein voor de Essalam moskee, ook wel het Vredesplein genoemd, een demonstratie. Voorzitters van verschillende religieuze stromingen en de gemeente spraken de wens uit om van de wereld een groot Vredesplein te maken. Ze betuigden hun medeleven met de gewonden en nabestaanden van de slachtoffers in Parijs. De boodschap was duidelijk: Ze zullen ons niet in een hoek drijven uit angst!

Burgemeester Aboutaleb noemde de daders “harteloze leeghoofden” en hun geweld “gewetenloos”. Hij noemde Parijs net zo sterk als Rotterdam en zei: “We zijn kwetsbaar, maar niet zwak. We laten ons de vrijheid niet ontnemen!” Aboutaleb zegt Rotterdammers elkaar op te zoeken. “In Rotterdam zijn we sterker door strijd. Ik reken op u als Rotterdammers overal ter wereld.”

Het was druk op het plein en het publiek was een mix van de inwoners van Rotterdam Zuid. Naast inwoners waren ook veel lokale politici aanwezig tussen het publiek.

Na het loslaten van witte ballonnen, werd nog meer liefde en verdraagzaamheid verspreid met bloemen. Initiatiefnemer NIDA vroeg mensen bloemen uit te delen aan elkaar. De demonstratie verliep vredig en eindigde met het lijflied van Feyenoord, de gezamenlijke liefde van veel Rotterdammers.

scroll to top