16 augustus, 2018

Onderzoek naar demonstratie Turken in Almelo

De Tweede Kamer wil dat het kabinet de Turkse regering om opheldering vraagt over een recente manifestatie van Turken tegen het Armeens genocide-monument in Almelo. De fracties van de SP, PVV, CU, SGP en het CDA vinden dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zijn Turkse collega in Ankara om opheldering moet vragen over mogelijke betrokkenheid bij een manifestatie op 1 juni in Almelo. Zo’n 5.000 Turken kwamen die dag bijeen om te protesteren tegen het monument ter herdenking van de Armeense genocide rond 1915,. Volgens CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is de demonstratie in elk geval voor een belangrijk deel georganiseerd door de Turkse overheid.

Volgens hem heeft de Turkse consul-generaal in Nederland de Turkse organisaties opgedragen mee te doen aan de demonstratie. Op filmpjes is te zien hoe duizenden Turken leuzen roepen.

Verschillende Turkse moskeeën zouden een rol hebben gespeeld bij de protesten. Vanuit het hele land zouden tientallen bussen ingezet zijn om Turken naar Almelo te brengen.

Signalen, onder andere in de Turkse pers wijzen er volgens Elsevier op dat de Turkse consul-generaal diverse organisaties in Nederland gelast heeft deel te nemen aan de protestmanifestatie. De Diyanet moskeeën zouden daarbij een cruciale rol hebben gespeeld door gratis busreizen naar Almelo te verzorgen. Deze moskeeën staan onder gezag van het Turkse ministerie van Godsdienstzaken en maken onder meer gebruik van de in Turkije opgeleide en gefinancierde imams.

De oppositiepartijen willen dat minister Timmermans de kwestie aankaart bij zijn Turkse ambtgenoot en bij de Turkse ambassadeur in Nederland. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wordt gevraagd of het Openbaar Ministerie actie kan ondernemen tegen de volgens de Kamerleden ‘opruiende en haatzaaiende’ teksten van de Turken tijdens de manifestatie. De Kamerleden willen ook actie van minister Lodewijk Asscher, die verantwoordelijk is voor Integratie.

Tevens willen de oppositiepartijen van de ministers weten wat zij vinden van het feit dat meerdere recente demonstraties en een petitie tegen het genocide-monument georganiseerd zijn door de UETD, een tak van de regerende AK-partij van premier Erdogan van Turkije. Ook over de actie van het Turks Museum Nederland, dat openlijk stelling neemt tegen het monument en de Nederlandse overheid dreigt met handelssancties,  wordt om opheldering gevraagd.

bron: Elsevier, Ravage Webzine

 

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top