24 juni, 2018

Onderzoek Islamofobie in Rotterdam

Zo kondigde Nourdin El Ouali van NIDA dit bericht aan op zijn facebookpagina “Twee weken geleden (zie verslag begrotingsbehandeling) heeft de burgemeester na aandringen van NIDA toegezegd in gesprek te gaan met SPIOR, RADAR en Politie over een betere aanpak en registratie van islamofobie/moslimhaat in Rotterdam e.o. en… het is gelukt!!”
Antidiscriminatiebureau Radar gaat in samenwerking met de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) in Rotterdam onderzoek doen naar islamofobie. Reden is dat islamofobie een voedingsbodem kan zijn voor discriminatie. “Bovendien is er in vergelijking met antisemitisme weinig aandacht voor moslimhaat”, zegt directeur Cyriel Triesscheijn van Radar.

Het onderzoek wordt onder andere gedaan onder dertig mosliminstellingen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Ook worden moslims in een campagne opgeroepen aangifte te doen van discriminatie. Volgens SPIOR-directeur Marianne Vorthoren doen veel moslims en moslimorganisaties nu geen aangifte als ze worden gediscrimineerd. “Of ze hebben geen vertrouwen in de politie of ze zijn bang andere mensen op ideeën te brengen”, aldus Vorthoren.

Volgens Triesscheijn wordt er nu maar een fractie gemeld van wat zich in de samenleving aan islamofobie afspeelt, is zijn vermoeden. Hij wil daarom graag weten wat de werkelijke cijfers zijn. Het onderzoek moet zich ieder jaar herhalen, zodat duidelijk wordt of islamofobie toeneemt.

Het onderzoek moet eind volgend jaar klaar zijn. RADAR wil op termijn ook landelijk onderzoek naar islamofobie.

Bron: nu.nl

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top