18 juli, 2018

Multiculti Oranje telt 10 nationaliteiten

Als er één sport symbool staat voor de huidige globalisering, dan is het wel voetbal. Neem het 19-jarige Manchester United-talent Adnan Januzaj. Door zijn bijzondere levensloop beschikt hij over wortels in België, Albanië, Turkije, Kosovo en Servië. Daarnaast gooide de Engelse bondscoach Roy Hodgson nog een hengel uit naar Januzaj: de speler woont sinds 2011 in Engeland en Hodgson zou hem op basis van verblijfsduur in het land in 2016 mogen oproepen voor zijn team. Maar Januzaj koos voor het land waar hij is geboren: België. Hij is een smeltkroes in zijn eentje, in een WK-ploeg met voorts halve Marokkanen, halve Congolezen en de halve Fransman Axel Witsel.

De selectie van Louis van Gaal kent negen spelers met een dubbele nationaliteit. Zij vertegenwoordigen tien nationaliteiten: Suriname, Guinee-Bissau, Portugal, Zwitserland, Congo, Filipijnen, Canada, Jamaica, Ghana en uiteraard Nederland.

Sommige spelers vertegenwoordigen naast de  Nederlandse zelfs twee of meer andere nationaliteiten. Bruno Martins Indi is een kind van immigranten uit Guinee-Bissau en werd geboren in Portugal.  Jonathan de Guzman kwam ter wereld in Canada, als zoon van een Filipijnse vader en een Jamaicaanse moeder. Terence Kongolo heeft een Congolese achtergrond, maar werd geboren in Zwitserland.

Van de 736 voetballers die meedoen aan het WK in Brazilië hebben 248 spelers een dubbele nationaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De spelers vertegenwoordigen in totaal 75 landen. Alleen de selecties van Ecuador en Zuid-Korea tellen geen spelers met een dubbele nationaliteit. De Verenigde Staten en Zwitserland spannen volgens de Volkskrant de kroon. Beide landen hebben vijftien spelers in hun WK-selecties die voor meerdere landen konden uitkomen.

Frankrijk blijkt volgens de Volkskrant het belangrijkste exportland van voetballers. Vooral in de selecties van Algerije en Kameroen hebben veel spelers ook een Frans paspoort. Spanje is daarentegen in de meeste selecties vertegenwoordigd.

Van Diego Costa, een van de verwachte sterren van dit WK, was tot eind oktober onbekend voor welk land hij zou spelen: Brazilië of Spanje? De spits van Atlético Madrid is het prototype van de profvoetballer anno 2014. Die voelt zich niet langer geremd door grenzen op de landkaart. Hij kiest wat zijn hart hem ingeeft, en vooral: hij doet wat het beste lijkt voor zijn carrière.

Het Braziliaanse elftal trapt het WK af tegen twee landgenoten: de tot Kroaten genaturaliseerde Brazilianen Eduardo en Sammir. Duitsland – Ghana, op 21 juni, is óók de clash tussen de Berlijnse broers Jérôme (Duitsland) en Kevin-Prince Boateng (Ghana). En de VS zouden tegen Duitsland kunnen aantreden met vier internationals die in dat land geboren zijn.

Bron: Volkskrant, Etnomarketing.nl

 

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top