16 augustus, 2018

Motivaction onderzoek deugt niet

Het onderzoek van vorig jaar naar sympathie onder Turks-Nederlandse jongeren voor extremisme bevat serieuze tekortkomingen. Dat is de conclusie van een studie naar de kwaliteit van het onderzoek, die minister Asscher heeft laten uitvoeren. Motivaction zelf is niet te spreken over de conclusie van Asscher.

Volgens een nieuw onderzoek door het bureau Labyrinth is in het eerdere onderzoek de formulering van vragen niet eenduidig en is ook onduidelijk wat de ondervraagde jongeren verstaan onder termen als ‘jihadisme’ en ‘kalifaat’. Door die twijfels trekt Labyrinth de conclusie dat het onderzoek van Motivaction geen representatief beeld geeft van opvattingen onder migrantenjongeren.

Asscher vraagt om een nieuw onderzoek aan het Sociaal en Cultureel Planbureau naar de opvattingen van Nederlandse jongeren met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. Hij vindt dat Motivaction zorgvuldiger had moeten zijn en betreurt dat Turks-Nederlandse jongeren door het eerste onderzoek zijn gekwetst.

Op social media reageerden Turkse jongeren verrukt. Volgens hen is dit een bevestiging van wat zij al vonden. Ook in het debat van vereniging DSB eind vorig jaar, maar experts en jongeren was dit al duidelijk.

 

bron: NOS

scroll to top