18 juli, 2018

Monument in Almelo houdt Turkse gemoederen bezig

Op 24 april onthulde de Armeense gemeenschap in Almelo een herdenkingsmonument. Toen bekend werd dat het om een ‘genocide’ herdenkingsmonument ging barstten de protesten op social media en vervolgens op straat los in de Turkse gemeenschap. Op 24 april protesteerden zo’n 100 Turkse Nederlanders van verschillende organisaties in Almelo. Vervolgens werd op 27 april nogmaals geprotesteerd voor de Tweede Kamer dit keer waren zo’n 400 Turken op de been.

De Turken vinden dat de Armeniërs ten onrechte spreken van ‘genocide’. Turkije bestempelt de massaslachtingen van 1915 als de ‘Armeense kwestie’.

Tijdens het protest werd even verderop, op het grondgebied van de Armeens Apostolische Kerk in Almelo, het grootste Armeense genocide monument van Europa onthuld. Tijdens de ceremonie spraken onder anderen Kamerleden Harry van Bommel (SP), Pieter Omtzigt (CDA) en Joël Voordewind (ChristenUnie).

De Turkse gemeenschap heeft al aangegeven zich niet neer te leggen bij het ‘genocide’ monument. Het Almelose raadslid Ugur Çete heeft juridische stappen aangekondigd.

Ze willen onder meer dat het woord ‘genocide’ van het monument wordt geschrapt. Ook is de Europese vertakking van de AKP van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan een petitie begonnen tegen het gebruik van het begrip ‘Armeense genocide’.

Het Armeense raadslid voor de SP in Almelo, Robin Gelici, denkt niet dat het monument zal zorgen voor confrontaties tussen Turken en Armeniërs. ‘Almelo is van oudsher een textielstad. Onze ouders werkten naast de Turkse werknemers in de textielfabrieken. Bovendien zijn er al genocide monumenten, ik zie niet waarom dit monument de boel opeens op scherp zou zetten.’

Het Inspraakorgaan Turken maakt zich zorgen dat het monument voor onnodige spanningen zal leiden tussen bevolkingsgroepen. Het was eerst een monument voor Armeense slachtoffers van 1915 en later werd het woord genocide toegevoegd. Dat verbaasde de Turkse gemeenschap, want daarmee is het geen herinnering aan meer, maar een juridische kwestie geworden. Veel Turken vrezen volgens het IOT dat hun kinderen nu als daders zullen worden gezien.

bron: Elsevier

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top