18 juli, 2018

Komt een man bij de dokter… zijn verhaal is ons verhaal

Na een try-out in Theater Zuidplein vorig jaar staat de voorstelling ‘Gastorie’ in hartje Afrikaanderwijk op de planken.

De voorstelling, die het verhaal vertelt van de gastarbeiders die vanaf eind jaren 60 naar Nederland zijn gekomen, heeft dit jaar een vernieuwend aspect toegevoegd. In de try-out speelden alleen Vedat Gultekin, acteur en schrijver van het verhaal, en Ahmet Sari, acteur, het spel. Dit jaar is het verhaal van de vrouw van de hoofdpersoon hieraan toegevoegd gespeeld door Senay Akdemir. Het wordt geregisseerd door Ibrahim Yarar.

De vrouwen van de gastarbeiders hebben de reis misschien niet als eerste afgelegd in die jaren, maar zij hebben de migratie tegelijkertijd met hun echtgenoten meegemaakt en gevoeld. Dit jaar vertelt de vrouw over haar eigen verdriet.

Vedat Gultekin zegt dat het verhaal van de gastarbeider onvolledig is zonder het verhaal van de vrouw te vertellen. “Zij stonden hun mannen altijd bij, ook vanuit het buitenland. Het verdriet dat de mannen voelen, is gedeeltelijk ook het verdriet dat ze hun vrouw hebben aangedaan door naar het buitenland te vertrekken en ze uiteindelijk ook uit hun vertrouwelijke omgeving hebben gehaald.”

In het kader van 50 jaar migratie van Turken zijn veel activiteiten gepland, waarbij vooral de gastarbeiders in het zonnetje worden gezet. Deze voorstelling is gebaseerd op deze geschiedenis van migratie. Gultekin is de zoon van een gastarbeider en is geïnspireerd door zijn eigen vader en diens vrienden om hun verhaal te vertellen. “Wat uiteindelijk ook ons verhaal is, aangezien wij hun kinderen zijn.”

AktuelTV was aanwezig tijdens de try-out en heeft bezoekers gevraagd naar hun mening. Een veel voorkomende reactie was de herkenbaarheid. Het verdriet van de gastarbeiders is al vaak onderwerp geweest, maar nog niet eerder in een voorstelling gegoten. Bekijk hier ons item hierover:

Het verhaal gaat over Hasan, een gepensioneerde gastarbeider (gespeeld door Vedat Gultekin), die bij een psychiater komt om de oorzaak voor zijn slaapproblemen te achterhalen. De psychiater (gespeeld door Ahmet Sari) is op zijn beurt weer getekend door een vaderloze jeugd. Het probleem van de een opent de wonden van de ander en zo komt een merkwaardige waarheid boven tafel.

 

 

tekst en foto: Feyza Albayrak

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top