16 juli, 2018

Karakus stapt op

De fractievoorzitter van de PvdA in Rotterdam, Hamit Karakus, stapt op. Dat maakt hij vandaag bekend. De dramatisch verlopen gemeenteraadsverkiezingen dwingt de politiek leider afscheid te nemen van de Rotterdamse politiek.

In Rotterdam verloor de PvdA fors; de partij viel van 14 zetels in de raad terug naar 8. Daarmee is Leefbaar Rotterdam (14 zetels)  de grootste partij van de Havenstad.

Een dag na de desastreus verlopen verkiezingen wilde Karakus nog aanblijven. ‘Als ik nu zou weglopen, ben ik geen knip voor de neus waard.’ zei hij tegen het AD. De afstraffing weet hij aan de kabinetsbezuinigingen en vond daags na de uitslag dat vooral de partij het landelijk ‘gewoon slecht heeft gedaan’.

Hamit Karakus riep 20 maart nog Leefbaar Rotterdam op om zo snel mogelijk een Leefbaar-college te vormen met SP en D66. “De urgentie voor de stad is hoog,” zei Karakus. “Daarom roep ik Leefbaar Rotterdam, SP en D66 op om zo snel mogelijk een college te vormen. Deze partijen hebben gezamenlijk een ruime meerderheid en hebben alledrie gewonnen. Dit Leefbaar-college moet zo snel mogelijk worden gevormd.”

De slechte uitslag is een belangrijke reden voor Karakus om alsnog te vertrekken. De PvdA’er geeft aan slapeloze nachten te hebben gehad van de slechte verkiezingsuitslag. ‘Ik ben medeverantwoordelijk voor het verlies. Dat we zouden verliezen had ik verwacht, maar niet dat het zo zou zijn.’ Ook verwijt hij zichzelf dat het niet gelukt om de opkomst te bevorderen.

‘Er is eensgezindheid binnen de fractie. Zij hebben met elkaar de koers te pakken. Dat geeft ruimte om terug te treden,’ zei hij vanavond. Wel ziet Karakus nog een rol voor zichzelf binnen de partij. Wie Karakus opvolgt als fractievoorzitter is nog niet bekend.

bron: Volkskrant, AD

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top