25 juni, 2018

Kandidaten ontmoeten de kiezer

In Amsterdam ontmoeten de Turkse Nederlandse kandidaten de Turks Nederlandse kiezer in een bijeenkomst georganiseerd door DSDF en HTDB. Onder leiding van Ömer Hünkar Ilik stelden de kandidaten in meerdere rondes zichzelf, hun partij en hun campagnes voor aan de aanwezige kiezers. De kandidaten kregen 1 minuut de tijd zichzelf voor te stellen, 3 minuten om het belang van Europa duidelijk te maken en 5 minuten om hun belangrijkste speerpunten te noemen en uit te leggen. In een samenspel met journalist Basri Dogan werd gezocht naar headlines.

Alle Turks Nederlandse kandidaten waren aanwezig, Güliz Tomruk-Kisi (GL), Ali Osman Bicen (D66), Alaattin Erdal (CDA), Adnan Tekin (PvdA) en Kaya Turan Kocak (CDA).

Adnan Tekin “50% van de oplossingen voor onze problemen in Nederland liggen in Brussel. Verrechtsing van de Europese politiek en het rechts blok in het Europees parlement moet tegengegaan worden. Minder geld naar agrarische subsidies en meer geld naar bestrijding werkloosheid.”

Guliz Tomruk-Kisi “Onze Turks Nederlandse stem moet in Europa gehoord worden. De link met de EU moet voor de burgers vergroot worden.”

Ali Osman Bicen “Integratie is in de ijskast. We moeten samen met Nederlanders werken om discriminatie tegen te gaan. Daar valt nog veel te doen.”

Alaattin Erdal “We zijn een relatie aangegaan met Turkije, maar hebben ons nooit verloofd. Het proces duurt al zo lang, maar heeft niet opgeleverd wat we hadden verwacht. Daarom geen lidmaatschap, maar nadenken over een andere status voor Turkije.”

Vertrekkend Europarlementslid Emine Bozkurt kwam om de kandidaten tips te geven. Vooral de motie voor gelijkheid binnen de unie voor gehandicapten, vrouwen, homoseksuelen, religieuze minderheden is al sinds 2009 aangenomen, maar is blijven liggen in de ijskast, omdat veel landen niet genoeg geld hebben om dit als nationaal beleid door te voeren.

Nevzat Cingöz, voorzitter van DSDF, benadrukte het belang van stemmen voor de democratie, maar ook dat kiezers vervolgens alert moeten blijven en Europarlementariërs moeten blijven aanspreken ook na de verkiezingen.

Reacties (1)

  • Shona to English

    Het was een Fantastische organisatie. Was voldoende belangstelling, voldoende informatie, voldoende aandacht. De aanwezigen hebben aangegeven dat ze op 22 mei deze in actie willen zetten door naar stembus te gaan.

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top