17 augustus, 2018

Het is een heksenjacht zegt maker Turkse ‘campagne-posters’

Grote commotie in Nederland rond vermeende tweetalige campagnes tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De pijlen waren vooral gericht op de Turks Nederlandse kandidaten van verschillende partijen. Een artikel van Geenstijl over Turkstalige ‘campagne-posters’ (maar eigenlijk collages gemaakt door de website Secimler.nl zelf) hebben zelfs geleid tot kamervragen van de PVV aan Minister Asscher. Tijd om de initiatiefnemer Ali Osman Ok van de website, waar alle commotie over is, te spreken. Ali Osman Ok gaf een exclusief interview aan AktuelTV.

Wat is je reactie op alle commotie?

Als Geenstijl, de Telegraaf en Elsevier mij hadden opgebeld om te vragen naar de foto’s op de site en het doel van de website dan had ik daarop gereageerd en had ik kunnen uitleggen dat dat door mij bewerkte foto’s zijn en niet zodanig door de kandidaten aan mij aangeboden zijn. Het zijn geen officiële campagne-posters. Aangezien dat niet gebeurd is kan ik maar een conclusie trekken; het doel is om van een onschuldig initiatief een politiek vraagstuk te maken. Dit laat zien hoe laag het niveau is van de journalistiek en politiek in Nederland.

Waarom gebruik je het Turks op je website? En waarom heb je de campagne-slogans vertaald?

Negatieve reageerders zien de realiteit over het hoofd. Turks campagne voeren is niet de oorzaak van het taalprobleem maar een reactie op de realiteit hiervan. Iedereen moet de Nederlandse taal beheersen. Maar ook een feit is dat er eenmaal mensen zijn die de taal niet voldoende machtig zijn. Op heksenjacht gaan lost niets op, we moeten op zoek naar oplossingen. Het niet voeren van een Turks campagne lost alsnog niet de taalproblematiek op. Is dit wel het geval, dan zet ik mijn website op non-actief. Burgers, die 5 jaar in Nederland wonen, hebben stemrecht tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen. De meeste van deze burgers spreken niet of nauwelijks nog het Nederlands. Idealiter beheerst iedereen het Nederlands perfect, maar dat is een mooie droom. Geen werkelijkheid. Is onbewust stemmen niet schadelijk aan dit land? Een stemrecht heeft alleen waarde wanneer je ook echt bewust gaat stemmen. Anders kunnen we niet spreken van democratie die het recht toekent aan burgers om te kiezen en gekozen te worden. Alleen in een dictatuur kun je mensen verplichten onbewust te ‘stemmen’. We leven hier nog altijd in een democratisch land.

Heb je nog een reactie op de kamervragen van de PVV?

Nederland is een multicultureel land. Helaas is er een populistische partij, die deze werkelijkheid wel ziet, maar het volk voedt met nationalistische propaganda. Zij reageren op alles negatief, dus waarom zouden zij op mijn initiatief positief reageren? Als in het Turks campagne voeren strafbaar is, zou ik dat graag horen. Maar zolang er geen verbod is, lijkt dit eerder op een heksenjacht. Als mensen menen een wettelijk probleem te zien, dan moeten ze naar de rechter stappen.

Waarom heb je de website gemaakt?

www.secimler.nl is een informatieve website die meestal rond de verkiezingen actief is. Deze website is voorzien van informatie over de kandidaten van verschillende partijen in Nederland. Ik als burger voel me verantwoordelijk om de verkiezingen onder de aandacht te brengen van mijn medeburgers. Hier ben ik in 2012, tijdens de landelijke verkiezingen mee begonnen. Wij hebben geen banden met politieke partijen of instellingen. Het is puur een initiatief van mijzelf.

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top