18 juli, 2018

Happy Asjoera

Asjoera is een islamitische herdenking en de letterlijke vertaling is ‘tiende’. Asjoera wordt dan ook gevierd op de tiende dag van de maand moeharram, de eerste maand van de islamitische kalender.

Voor Shiieten heeft Asjoera een bijzondere plek als afsluiting van de elfdaagse rouwperiode waarin de martelaarsdood van imam Hoessein wordt herdacht. Hoessein kwam om nabij de Iraakse stad Karbala en veel pelgrims gaan dan ook naar die stad toe om de tragedie van Asjoera te herdenken.

Soennieten herdenken tijdens Asjoera dat Mozes zijn volk van Egypte naar Palestina leidde, waardoor ze werden bevrijd van de onderdrukking van de farao. Soennieten vasten vaak tijdens Asjoera, hoewel dit niet verplicht is. 

De Alevieten herdenken en rouwen tijdens Asjoera de dood van Imam Hoessein. Alevieten herdenken en rouwen niet door middel van zelfkastijding zoals de sjiieten, maar vasten 12 (verwijzing naar de 12 imams die na de profeet de leiders van de moslims moesten zijn) dagen. Ook bereiden sommigen zich 3 maanden eerder voor op Asjoera, door middel van het niet scheren van de baard. Dit maakt het vasten tijdens Asjoera voor alevieten heel anders dan “normaal” vasten. Er mag geen water worden gedronken tijdens het eten ‘s avonds, en ook geen vlees (omdat slachten symbolisch lijkt op het doodmaken van Imam Hoessein). Ook worden er geen groenten gegeten waarvoor een ‘onthoofdende’ beweging nodig is om ze te bereiden. Velen gaan naar speciale Cem huizen (alevitische gebedshuizen) op de laatste dag van het vasten, de -waarschijnlijk- daadwerkelijke dag van het heengaan van Imam Hoessein.

Bekijk hier de reportage van Aktüeltv uit 2011 tijdens de Muharram vastendagen http://aktueltv.nl/de-alevieten-beeindigen-hun-maharrem-vastendagen/

bron: Wikipedia

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top