18 augustus, 2018

Handel tussen Nederland en Turkije groeit

Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is de Nederlandse goederenexport naar Turkije is in vijf jaar tijd met 24% gestegen tot €4,7 mrd in 2012.

De Nederlandse goederenexport naar Turkije is in vijf jaar tijd met 24 procent gestegen tot 4,7 miljard euro in 2012. De Nederlandse investeringen in Turkije overtroffen in 2012 zelfs de exportwaarde. Ook nemen de uitgaven van Nederlandse toeristen toe. Toch blijven de economische betrekkingen met Turkije nog relatief beperkt.

Vooral bedrijven in de financiële dienstverlening en de industrie investeerden in Turkije. De omzet van Nederlandse bedrijven in Turkije bedroeg in 2011 ongeveer 6,8 miljardeuro. Dat is 1,2 procent van de totale omzet die Nederlandse bedrijven buiten de EU-27 verdienden in dat jaar.

Turkije investeerde ongeveer 1,5 miljard euro in Nederland in 2012. Dit is 0,3 procent van de totale buitenlandse investeringen in Nederland. De omzet van Turkse ondernemingen in Nederland was met 136 miljoen in 2011 relatief bescheiden.

Turkije kocht vorig jaar vooral machines, kunstmest en computers in Nederland. Vanuit het grotendeels in Azië gelegen land vonden vooral kleding, groente- en fruit, aardolie en voertuigen hun weg naar Nederland, dat vorig jaar voor ongeveer twee miljard euro aan goederen uit Turkije importeerde. In totaal voerde Nederland voor €2 mrd aan goederen uit Turkije in.

Bron: CBS

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top