17 augustus, 2018

Grup Yorum toch op het podium

Het concert van de Turkse groep Grup Yorum, dat in eerste instantie verboden was, vindt vanavond toch plaats in Amsterdam. Dit is het tweede concert van de groep, dat wordt verboden in Nederland. Grup Yorum staat bekend om hun protestmuziek en om hun sympathie voor de extreem-linkse terreurorganisatie DHKP-c, dat ook aanhang heeft in Nederland.

Het eerste concert in Den Haag is door de gemeente verboden, met als reden de waarschuwing van de geheime dienst zo laat de groep zelf weten op hun facebookpagina. De gemeente is volgens Grup Yorum, onder druk gezet door om dit concert te verbieden, omdat deze veronderstellen dat het een concert van een Turkse terreurorganisatie is. Hierop hadden fans een nieuwe concertdatum gepland op 24 januari in Amersfoort. Ook deze is met dezelfde redenen afgewezen. Dit slechte nieuws heeft de betrokkenen slechts 2 dagen voor het concert bereikt, waardoor bezwaar maken niet meer mogelijk was.

Grup Yorum zegt dat ze “steeds vaker worden geweigerd door Europese landen. Elke keer met andere ‘smoesjes’. Fans zijn in Duitsland opgepakt voor het verkopen van concertkaarten, en moeten in april voor de rechter verschijnen. Deze rechtszaken in Duitsland hebben als doel om de groep uit Europa te bannen”. En het verbod van Nederland is hier onderdeel van. “Want”, zo zegt de groep, “Grup Yorum is de stem van het volk, van de onderdrukking. Zij (die ons verbieden) zijn bang voor het volk!”

De groep is verontwaardigd dat Europa, “de hoeder van de democratie”, eigen regels verloochenen door anno 2015 concerten te verbieden met argumenten, die nergens op gebaseerd zijn. De ingeboezemde angst van gemeentes is gebaseerd op aannames van de Geheime Dienst. De groep zegt de strijd niet op te willen geven, net als ze doen in Turkije.

Grup Yorum is momenteel in Nederland en bericht de stand van zaken op Facebook. Ze laten weten dat ze door de Nederlandse politie “onwettig belemmerd worden”. Zo worden de zalen waar de organisatoren mee hebben gesproken, volgens de groep, “bedreigd om het concert af te gelasten”.

Het laatste bericht is echter dat ze een zaal hebben gevonden in Amsterdam om vanavond alsnog het gratis concert door te laten gaan. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te zingen en te overwinnen van, en weerstand te bieden tegen, de “onwettige en onderdrukkende houding van Nederland”. Het concert begint om 20 uur vanavond en wordt gehouden in de Sky Palace aan de Jan Rebelstraat 21 te Osdorp.

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top