17 augustus, 2018

Gelukkig Islamitisch Nieuwjaar

Vandaag begint het Islamitische nieuwjaar. Het islamitisch jaar is 11 tot 12 dagen korter dan het Gregoriaans jaar, waardoor het Nieuwjaar op wisselende data doorgaat volgens de Gregoriaanse kalender. Er zijn ook verschillende berekeningen mogelijk, zodat het Islamitisch Nieuwjaar ook van land tot land kan verschillen. Voor Nederland is dit gevallen op 24/25 oktober 2014. Hiermee is de jaartal 1436 geworden volgens het Islamitische kalender. 

Het Islamitisch Nieuwjaar (Ras als-Sanah al-Hijriyah) is de eerste dag van het nieuwe jaar volgens de islamitische kalender. Het is de eerste dag van de Muharrem, de eerste maand van het jaar. De jaartelling van de islamitische kalender begint met de Hidjzra, de emigratie van Mohammed van Mekka naar  Medina die zich afspeelt in 622 volgens de Gregoriaanse kalender. Dit is de kalender zoals die gecreëerd is door kalief Omar I (Abu Hatsa Ibn Al-Chattab) ongeveer 640 na Christus. Het is een echte maankalender, en omdat de Koran extra maanden verbiedt (Soera 9:36-37) bevat het jaar altijd 12 maanden.

In vroeger tijden (en in religieuze zaken nog steeds) werd het begin van een maand vastgesteld door waarneming aan de maan. Tegenwoordig wordt de kalender echter veelal berekend. Hiertoe hebben de maanden afwisselend 30 en 29 dagen.

Moslims vieren nieuwjaar pas tien dagen later. In de moskee wordt een speciale gebedsdienst gehouden, waarna iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar toewenst. Op Ashura, de tiende dag van de eerste maand van het islamitisch jaar, wordt pas echt nieuwjaar gevierd.

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top