25 juni, 2018

Geen stufie meer, maar ‘studievoorschot’

Het leenstelsel van Minister van Onderwijs Jet Bussemaker is nu ook door de Eerste Kamer. Dat betekent het einde van de stufie, zoals we die kennen.

Voorheen kregen studenten een basisbeurs, die omgezet werd in een gift wanneer de opleiding binnen de gestelde termijn van 4 jaar werd afgerond. De studenten betaalden alleen nog terug, wat ze extra bijleenden. De laatste jaren kregen studenten die langer studeerde dan de gestelde termijn plus een extra uitloopjaar, een langstudeerboete. Wat betekende dat ze meer collegegeld betaalden.

Dit leenstelsel gaat nog een stap verder. Volgens dit stelsel lenen studenten vanaf dag 1 van hun studie. Ze krijgen dus een voorschot voor hun volledige studie en betalen alles terug.

Minister Bussemaker heeft de stem van de Tweede en Eerste Kamer, maar studenten zijn fel tegen. De minister moet binnen een half jaar de studenten volledig informeren over de studievoorschot, aangezien de regeling vanaf aankomend studiejaar in zal gaan.

Wat gaat er veranderen?

- Studenten gaan vanaf september 2015 lenen. Ze krijgen geen basisbeurs meer.

- De aanvullende beurs blijft bestaan voor kinderen van ouders met een laag inkomen. Hij gaat 365 euro bedragen bij ouders met een inkomen van minder dan 30 duizend euro en loopt af naar nul. Kinderen van ouders met een inkomen hoger dan 46 duizend euro krijgen niets.

- De ov-jaarkaart blijft voor studenten en komt ook beschikbaar voor minderjarige mbo’ers.

- Studenten met een handicap of ziekte, die nu nog een extra jaar basisbeurs krijgen, worden gecompenseerd met een kwijtschelding van 1.200 euro bij een afgeronde bachelor of master. Uitwonende studenten waren in het oude stelsel veel beter af.

- Studenten die al zijn begonnen met hun studie mogen hun bachelor of master afmaken met basisbeurs. De nieuwe lichting bachelorstudenten of studenten die voor het eerst aan een master beginnen, zullen wel moeten lenen.

Na de studie

- Afgestudeerden mogen de terugbetaling uitsmeren over 35 jaar.
- De afbetaling begint wanneer iemand het minimumloon gaat verdienen.
- Er kunnen tijdelijke afbetalingspauzes worden ingelast (jokerjaren) van vijf jaar in totaal.

Het onderwijs

- Het geld dat wordt bespaard, gaat naar het hoger onderwijs. Het kan oplopen tot 1 miljard.
- Studenten krijgen instemmingsrecht op de begroting van hun universiteit of hogeschool.
- De eerste cohorten studenten die moeten lenen, ontvangen een voucher van 2.000 euro om vijf tot tien jaar na het afstuderen in te zetten voor bijscholing.

Vanaf het begin hebben studenten geprotesteerd tegen dit stelsel, maar zonder succes.
AktuelTV heeft vorig jaar nog een Rotterdamse studente gevolgd tijdens een demonstratie tegen de invoering van dit leenstelsel. (Bekijk hier http://youtu.be/QEwgVYFsBds )

tekst:Feyza Albayrak

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top