17 augustus, 2018

Fototentoonstelling 50 jaar migratie Turken

Op zondag 14 december is in het Drunense kunstencentrum De Aleph de foto-expositie ’50 jaar Turken in Nederland’ geopend.

De tentoonstelling, die eerder in het Turks Museum in Den Haag te zien was, is gebaseerd op het boek ’50 jaar, 50 verhalen’ van Sahin Yildirim. De portretten uit zijn boek zijn te zien in de foto-expositie. Met het boek en de tentoonstelling wil Yildirim respect betuigen aan de eerste generatie Turken, die vijftig jaar geleden naar Nederland als gastarbeider kwam. ‘En dat is gelukt’, zegt Serife Cetin van stichting Destek, die de expositie in Drunen samen met Cultureel Centrum Atlas mede tot stand heeft helpen brengen. ‘De mensen huilden van ontroering en waren trots op deze dag. Iemand zei zelfs: ‘Wij bestaan nog.”

De burgemeester van Heusden, Jan Hamming, uitte zijn bewondering voor de enorme bijdrage die de Turkse gastarbeiders aan de lokale economie van Drunen hebben geleverd. ‘Maar,’ zegt Hamming, ‘we moeten knokken voor de huidige generatie en werken aan een betere integratie. En de enige manier om dat te bereiken, is door elkaar de hand te reiken.”

‘Deze tentoonstelling kan ons iets vertellen over de tijd van toen, over het niet in je eigen land wonen en je weg moeten vinden. Het houdt ons een spiegel voor, niet alleen op dit moment, maar wie weet straks ook voor onze kinderen of kleinkinderen die elders in andere verre landen – misschien wel Turkije? – hun heil gaan zoeken’, zegt de directeur van het kunstencentrum.

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top