18 juli, 2018

Erdogan betuigt leedwezen Armenen

Premier Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag in een onverwachte verklaring namens Turkije zijn leedwezen betuigd met de nakomelingen van Armeniërs die hun leven verloren in de deportatie en massamoorden aan het begin van de vorige eeuw. Op 24 april 1915, in de nadagen van het Ottomaanse rijk, begonnen de deportaties en latere moorden die ongeveer 2 jaar duurden en vele Armeniërs het leven kostte.

Armeniërs spreken over genocide en eisen al decennia dat Turkije dat erkent. Maar Erdogan gebruikte in zijn verklaring dat woord niet. In een statement op de website van de Turkse overheid zegt premier Erdogan dat er sprake is van ‘een gezamenlijke pijn’. Hij doet een oproep aan alle verschillende volken om nader tot elkaar te komen. In zijn brief rept de premier overigens met geen woord over genocide. Hoewel Turkije nog steeds weigert te spreken over ‘genocide’ is het de eerste keer dat een Turkse leider zijn medeleven aan de nabestaanden betuigt.

Erdogan “Het gebruiken van de gebeurtenissen in 1915 als excuus voor vijandigheid tegen Turkije en het verdraaien van de zaken en van de kwestie een politiek conflict maken, is niet toelaatbaar. De incidenten van de Eerste Wereldoorlog zijn onze gedeelde pijn. Het evalueren van deze pijnlijke periode in de geschiedenis vanuit een juiste perspectief, is  een wetenschappelijke verantwoordelijkheid.”

Morgen op 24 april wanneer Armeniërs de ‘genocide’ herdenken zullen er ook protesten zijn vanuit Turkse organisaties. In Almelo waar morgen een herdenkingsmonument onthuld zal worden zal door meerdere Turkse studentenverenigingen en maatschappelijke organisaties protest aangetekend worden tegen de term genocide.

bron: ANP, Joop

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top