16 augustus, 2018

De Turkse verkiezingen komen eraan

De nieuw aangestelde Turkse consul-generaal Sadin Ayyildiz, die officieel per 1 oktober 2015 aan zijn ambtstermijn is begonnen, en valt gelijk met zijn neus in de boter. De kersverse consul-generaal mag deze tweede Turkse algemene verkiezingen begeleiden.

Sinds de Turkse presidentsverkiezingen in 2014 mogen Turken in het buitenland ook stemmen. Eerder dit jaar waren de algemene verkiezingen in Turkije. Maar na het mislukken van de formatie, moesten de Turken voor een tweede keer in een jaar naar de stembus. Hierdoor begint het ambt van Ayyildiz met een bijzondere taak. De Turkse verkiezingen zijn momenteel een gevoelig onderwerp, ook in Nederland, vooral na de laatste aanslag op vredesdemonstranten in Ankara.

Het verschil met de vorige verkiezingen is dat er dit jaar op drie locaties gestemd kan worden. De kiezers, die onder het district van het Rotterdamse consulaat vallen, kunnen uitwijken naar congrescentrum RAI in Amsterdam, waar 18 stembussen klaar staan. Deze kiezers kunnen overigens niet stemmen in Deventer. De 40 stembussen in Rotterdam staan in Ahoy, waar genoeg parkeerruimte is om de ruim 170.000 kiesgerechtigden te ontvangen.

Dit jaar mag de Turks Nederlandse kiezer zijn stem uitbrengen over 5 dagen in plaats van 3, zoals vorig jaar het geval was. Dit om de grote stroom van stemmers enigszins te verdelen.

Ayyildiz verwacht geen chaos tijdens deze dagen. Hij zegt dat er geen extra beveiliging wordt ingezet, omdat hij geen negatieve toon wil zetten en erop vertrouwt dat de mensen het hoofd koel zullen houden.

Turkse Nederlanders kunnen stemmen van 21 t/m 25 oktober.

scroll to top