25 juni, 2018

Bussemaker scherpt regels aan na affaire Akgündüz

Rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam belooft beterschap en zal voortaan geen uitspraken meer zal doen, die commotie kan veroorzaken.

Als hij dat wel doet treden ministers van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) daartegen op, schrijven ze vrijdag aan de Tweede Kamer. Akgündüz zorgde voor opschudding door uitspraken die hij vorig jaar deed over Alevieten en tegenstanders van premier Erdogan. Hij zei over de eerste groep ‘dat hun vlees niet halal is en derhalve niet gegeten kan worden’ en de tweede groep zijn ‘vijanden van hun religie en vaderland’.

De landelijke alevitische federatie HakDer deed aangifte wegens belediging, smaad en het aanzetten tot haat. Justitie bepaalde onlangs, die zaak te seponeren. De VVD wilde dat de accreditatie van de onderwijsinstelling werd ingetrokken vanwege de uitspraken. De onderwijsinspectie ziet echter geen reden tot sluiting omdat de onderwijskwaliteit niet in het geding is.

Maar de omstreden hbo-rector kan voortaan wel weggestuurd worden. Jet Bussemaker scherpt de regels aan na affaire bij islamitische opleiding.

Particuliere hogere beroepsopleidingen kunnen in de toekomst hun hbo-accreditatie kwijtraken als een leidinggevende in opspraak komt. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) willen wettelijk vastleggen dat de opleidingen blijk moeten geven van ‘maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef’. Dat schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Bron: Trouw, Marokko.nl

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top