22 juli, 2018

Berkin Elvan herdacht in Rotterdam

In Istanbul en Ankara zijn onlusten uitgebroken na de dood vanochtend van Berkin Elvan, een jongen van 15. Hij raakte tijdens de Gezi Park protesten gewond vorig jaar toen hij brood wilde halen. Hij was toen 14. Vandaar dat veel betogers brood bij zich droegen.

De jongen werd geraakt door een traangasgranaat, afgevuurd door de politie. Nadat zijn familie vanochtend zijn dood in het ziekenhuis in Istanbul had bekendgemaakt, gingen in verschillende steden van Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa tot Trabzon, duizenden mensen de straat op. Veel studenten gingen uit protest niet meer naar de lessen of colleges. Berkin’s moeder verklaarde via twitter dat niet God, maar Erdogan haar zoon van haar heeft genomen.

In Ankara gebruikte de politie traangas om betogers uiteen te jagen. Ook in Istanbul zetten agenten traangas in tegen betogers. Die waren naar het ziekenhuis gegaan waar de jongen is overleden.

Ook bij de cemevi, het gebedshuis, waar het lichaam van de jongen naartoe werd gebracht, verzamelden zich woedende betogers. 

Een tijd was twitter uit de lucht en men dacht aan overheidsingrijpen, maar een algemeen technisch probleem over de hele wereld legde twitter een half uur plat.

Maar de protesten beperkten zich niet tot alleen Turkije. In Londen en Parijs gingen ook veel betogers de straat op. Zo ook in Rotterdam waar zo’n 300 mensen in protest van het stadhuis naar Schouwburgplein liepen. Daar is een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Berkin Elvan.

Bron: NOS

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top