25 juni, 2018

Armeense kwestie leidt tot harde confrontaties bij Turken in Nederland

Op 24 april herdacht de Armeense gemeenschap wat zij zien als de Armeense genocide. Nederland spreekt nog steeds officieel van de kwestie van de Armeense genocide. Maar de stemming erover leidde tot veel commotie bij Turkse Nederlanders. De social media explodeerden zowat. Oproepen werden gedaan om Nederlandse politici van Turkse komaf een antwoord te forceren op de vraag wel of geen genocide. Er si een tv-reeks gemaakt om te zoeken naar verzoening tussen Armenen en Turken, gemaakt met Sinan Can en Ara Halici in de hoofdrol. Ook Turks Nederlandse verenigingen deden uitspraken. Zoals Mustafa Ayrinci, voorzitter van de Turkse arbeidersvereniging HTIB, die sprak over deportatie en die bedreigingen aan zijn eigen adres kreeg en aan het adres van zijn familie. Vandaag kwam hij met een verklaring en reactie op het gebeuren. Hierodner de volledige tekst van de persverklaring.

—————————————————————————–

Gezamenlijke Persverklaring

De verklaring die de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland – HTIB, heeft gedaan aangaande het honderdste jaar van de Armeense kwestie 1915 heeft geleid tot verschillende discussies binnen de Turkse gemeenschap in Nederland. Dit is in principe niet een negatieve, maar juist een positieve ontwikkeling. Dit omdat het onmogelijk is het als negatief te kwalificeren dat er eindelijk openlijk over een onderwerp wordt gesproken. Na jarenlang niet vrijuit te kunnen spreken en het eenzijdig reflecteren van een onderwerp welke haast als taboe werd gezien, voelt dit als opluchting.

De vooruitgang van een samenleving is niet mogelijk indien er geen ruimte is voor een vrije discussie en zonder het openlijk kunnen bespreken van onderwerpen. Democratie stijgt op basis van de vrije meningsuiting van de verschillende meningen en iedereen moet de expressie van verschillende meningen, zelfs weigering om de ander te accepteren respecteren. In dit verband verwelkomen en steunen wij het idee dat de 1915 gebeurtenissen binnen verschillende kringen worden besproken.

Echter, de vrije discussie betekent niet het in de weg staan van anderen om hun mening te uiten noch om anderen te bedreigen vanwege hun mening. Helaas blijkt er toch weer een groep te zijn die het fundament van de democratie niet lijken te snappen en andermans mening niet kunnen tolereren. Deze groep heeft zijn ware aard laten zien door de heer Mustafa Ayranci, de algemeen voorzitter van HTIB, als doelwit te nemen, hem te beledigen en zelfs een stapje verder te gaan door hem te bedreigen. Deze kringen en personen hebben wederom door middel van hun ruwe nationalistische retoriek, met zeer lelijk taalgebruik, laten zien hoe intolerant zij zijn voor meningen en standpunten die verschillen van die van hen.

Uiteraard is dit niets nieuws voor ons. Omdat wij al jaren lang te maken hebben gehad met deze personen en groepen. Echter vergissen deze personen zich zeer als zij denken dat ze zo door kunnen gaan.  Moge het duidelijk zijn dat de HTIB, eveneens als de heer Mustafa Ayranci zelf niet alleen staat. De HTIB is een organisatie met een unieke plek binnen de migranten beweging in Nederland. Daarnaast is de heer Mustafa Ayranci een dierbare vriend, een voortrekker binnen de migranten arbeiders beweging vanuit Turkije. De heer Ayranci is in de veertig jarige geschiedenis binnen de migranten arbeiders bewegingen in Nederland altijd op de voorhoede geweest.

Om deze redenen, willen wij die hieronder hebben getekend,  onze afkeur laten blijken jegens hen die HTIB en de heer Ayranci bedreigen. Wij willen een ieder op het hart drukken dat wij ons met zijn allen zullen verzetten tegen de beledigingen en bedreigingen jegens HTIB en de Algemeen Voorzitter Mustafa Ayranci.

Het verdedigen van de democratie en de vrijheid van meningsuiting is de eerste plicht van alle democraten.

De vrijheid van gedachte en meningsuiting staat niet onder curatele van iemand, en kan niet worden beperkt.

Een voor allen, allen voor een.

Leve de vrijheid van meningsuiting.
Leve de solidariteit.

HTIB (Turkse Arbeiders Vereniging in Nederland), HAK – DER (Federatie van Alevitische verenigingen in Nederland), DSDF (Federatie van Sociaal Democratische verenigingen), DIDF (Federatie van Democratische verenigingen van Arbeiders uit Turkije in Nederland), FED-KOM (Federatie Koerden in Nederland), VEK – SAV (Vardiya Enternasyonal Kültür Sanat Vakfi), HTIF (Hollanda Türkiyeli Isçiler Federasyonu),  ADHK (Avrupa Demokratik Halklar Konfederasyonu), SDO (Samenwerkende Democratische Organisaties Enschede), ATIB (Turkse Arbeiders Vereniging Almelo), OTDIB (Oldenzaal Turkse Democratische Arbeiders Vereniging), HTIB Den Haag, HTIB Leiden, DHD (Democratische Volks Vereniging Nijmegen), ETÜD (Turkse Arbeiders Vereniging Eindhoven), HTIB Amsterdam, ITA (Inspraakorgaan Turken Amsterdam), Stichting Kulsan, Theater RAST, AKM (Alevitische Cultureel Centrum Amsterdam), EMCEMO (Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling), Landelijk Beraad Marokanen en Aknarij Stichting Marokaanse Jongeren Amsterdam

 

scroll to top