16 juli, 2018

Akgündüz wordt niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om een aangifte tegen de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam te seponeren. De landelijke Alevitische federatie Hak Der deed aangifte van belediging, smaad en het aanzetten tot haat. Volgens Hak Der is de rector, Ahmet Akgündüz,niet in staat een dialoog met andersdenkenden zoals Alevieten aan te kunnen gaan.

“De officier van Justitie heeft de aangifte beoordeeld, en besloten tot seponeren. De uitspraken moeten worden gezien in het licht van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. Ze zijn mogelijk kwetsend, maar als ze worden gedaan in de context van de geloofsopvatting van in dit geval de rector, dan ontneemt dat volgens vaste jurisprudentie van de hoge raad een eventueel beledigend karakter. We hebben voor ons besluit uiteraard ook overleg gepleegd met het landelijk expertisecentrum discriminatie van het OM in Amsterdam.”

Naar aanleiding van de uitlatingen van de rector heeft de VVD in de Tweede Kamer voorgesteld de accreditatie van de IUR in te trekken. Maar volgens minister Bussemaker van Onderwijs is dat vooralsnog niet mogelijk.

De Islamitische Universiteit Rotterdam is geen universiteit, maar een private hbo-instelling.

bron: RTLNieuws

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

scroll to top